webPortal STIJENA

Srbija prvom presudom potvrdila postojanje logora za Bošnjake

Osnovni sud u Beogradu donio je prvu prvostepenu presudu u korist jednog logoraša bošnjačke nacionalnosti koji je bio zatočen u logorima Šljivovica i Mitrovo Polje u Srbiji, potvrđeno je agenciji Anadolija u Savezu logoraša Bosne i Hercegovine (BiH).

Logori Šljivovica i Mitrovo Polje otvoreni su nakon pada Srebrenice i Žepe 1995. godine. Tamo je u zatočeništvu bio 801 Bošnjak, među kojima i neki maloljetnici. Zatočeni su ostali i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Naime, bivši logoraš Mujo Vatreš iz Žepe dobio je presudu u svoju korist i odštetu u iznosu od500.000 srbijanskih dinara (4.700 eura).

''Presudom Osnovnog suda u Beogradu djelomično je udovoljeno tužbenom zahtjevu i naloženu MUP-u Republike Srbije da jednom od tužitelja isplati 500.000,00 dinara na ime naknade zbog umanjenja osnovne životne aktivnosti'', kazali su agenciji Anadolija iz Saveza logoraša BiH.

Kako ističu u Savezu, presuda je veoma važna jer je po prvi put jedan sud potvrdio postojanje logora za Bošnjake iz BiH u Srbiji. Time se, smatraju, dodatno potvrđuje učešće Srbije u agresiji na BiH.

Inače, do sada je 20 osoba tužilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije zbog boravka u logorima u Srbiji, ali su tokom dugotrajnog postupka srbijanski sudovi uglavnom odbijali presuditi u korist logoraša.

Logoraš Mujo Vatreš potvrdio je da je u njegovu korist donesena prvostepena presuda, ali očekuje da će se Srbija žaliti.

''Ovo jeste neka pravda. Ja sam u logorima u Srbiji proveo više od šest mjeseci. Kad sam došao u Srbiju imao sam 103. kilograma. Tokom boravka u logoru spao sam na 57 kilograma. Samo smo jednom dnevno jeli, a i tukli su nas. Prošli smo užas. Nisu nam dali da se brijemo i umivamo, pa smo bili dobili srab. Ne daj Bože da se ikome desilo što sam ja prošao. I danas trpim posljedice. Imam strah, a najgore su mi noćne more. Zbog premlaćivanja imam bolove u koljenima'', kazao je Vatreš.

klix.ba

Pročitajte i.....

Written on 11/02/2013, 15:28 by admin
ne-mozemo-ni-sest-minuta-bez-mobitelaProsječan korisnik mobitela provjerava svoj telefon svakih pet i pol minuta, i to je prva stvar u koju pogledamo ujutro Mobiteli su jednostavno neizbježni i stvaraju ovisnost, zaključak je istraživanja...
Written on 03/02/2013, 19:13 by admin
trecina-ljudi-premalo-spava-u-veljaciPremalo svježeg zraka, dnevnog svjetla i domovi zagrijani na ugodnu temperaturu u kombinaciji s manjkom kretanja uzrokuju loš san Veljača je mjesec u kojem smo najumorniji i u kojem najmanje spavamo,...
Written on 27/12/2012, 11:59 by admin
nedostatak-vitamina-d-povecava-rizik-od-srcanog-udaraIstraživači u Danskoj su na osnovu istraživanja sprovedenog na preko 10 000 Danaca utvrdili da ljudi koji imaju manjak vitamina D imaju i veće šanse za srčani udar i ranu smrt. Studija je pokazala da...
left

Zabava

Linkovi