webPortal STIJENA

Srbija prvom presudom potvrdila postojanje logora za Bošnjake

Osnovni sud u Beogradu donio je prvu prvostepenu presudu u korist jednog logoraša bošnjačke nacionalnosti koji je bio zatočen u logorima Šljivovica i Mitrovo Polje u Srbiji, potvrđeno je agenciji Anadolija u Savezu logoraša Bosne i Hercegovine (BiH).

Logori Šljivovica i Mitrovo Polje otvoreni su nakon pada Srebrenice i Žepe 1995. godine. Tamo je u zatočeništvu bio 801 Bošnjak, među kojima i neki maloljetnici. Zatočeni su ostali i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Naime, bivši logoraš Mujo Vatreš iz Žepe dobio je presudu u svoju korist i odštetu u iznosu od500.000 srbijanskih dinara (4.700 eura).

''Presudom Osnovnog suda u Beogradu djelomično je udovoljeno tužbenom zahtjevu i naloženu MUP-u Republike Srbije da jednom od tužitelja isplati 500.000,00 dinara na ime naknade zbog umanjenja osnovne životne aktivnosti'', kazali su agenciji Anadolija iz Saveza logoraša BiH.

Kako ističu u Savezu, presuda je veoma važna jer je po prvi put jedan sud potvrdio postojanje logora za Bošnjake iz BiH u Srbiji. Time se, smatraju, dodatno potvrđuje učešće Srbije u agresiji na BiH.

Inače, do sada je 20 osoba tužilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije zbog boravka u logorima u Srbiji, ali su tokom dugotrajnog postupka srbijanski sudovi uglavnom odbijali presuditi u korist logoraša.

Logoraš Mujo Vatreš potvrdio je da je u njegovu korist donesena prvostepena presuda, ali očekuje da će se Srbija žaliti.

''Ovo jeste neka pravda. Ja sam u logorima u Srbiji proveo više od šest mjeseci. Kad sam došao u Srbiju imao sam 103. kilograma. Tokom boravka u logoru spao sam na 57 kilograma. Samo smo jednom dnevno jeli, a i tukli su nas. Prošli smo užas. Nisu nam dali da se brijemo i umivamo, pa smo bili dobili srab. Ne daj Bože da se ikome desilo što sam ja prošao. I danas trpim posljedice. Imam strah, a najgore su mi noćne more. Zbog premlaćivanja imam bolove u koljenima'', kazao je Vatreš.

klix.ba

Pročitajte i.....

Written on 28/02/2013, 19:37 by admin
sretan-dan-nezavisnosti-bosne-i-hercegovine Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svim njenim građanima i svima koji ovu zemlju smatraju svojom. Nek smo vazda puni Bosne a i Bosna puna nas.
Written on 17/01/2013, 07:28 by admin
fifa-nemocna-u-borbi-s-nogometnom-mafijomDirektor bezbjednosnog sektora Međunarodne nogometne federacije (FIFA), Ralf Mutschke izjavio je da predstoji još duga borba protiv mafijaških grupa koje namještaju mečeve, prenosi Tanjug. On je...
Written on 04/02/2013, 17:24 by admin
selektor-susic-i-strucni-stab-otputovali-za-slovenijuNogometna reprezentacija BiH danas će se okupiti u Ljubljani, gdje će 6. februara na stadionu ''Stožice'' igrati prijateljski susret s reprezentacijom Slovenije. Sa sarajevskog aerodroma danas su...
left

Zabava

Linkovi