webPortal STIJENA

Srbija prvom presudom potvrdila postojanje logora za Bošnjake

Osnovni sud u Beogradu donio je prvu prvostepenu presudu u korist jednog logoraša bošnjačke nacionalnosti koji je bio zatočen u logorima Šljivovica i Mitrovo Polje u Srbiji, potvrđeno je agenciji Anadolija u Savezu logoraša Bosne i Hercegovine (BiH).

Logori Šljivovica i Mitrovo Polje otvoreni su nakon pada Srebrenice i Žepe 1995. godine. Tamo je u zatočeništvu bio 801 Bošnjak, među kojima i neki maloljetnici. Zatočeni su ostali i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Naime, bivši logoraš Mujo Vatreš iz Žepe dobio je presudu u svoju korist i odštetu u iznosu od500.000 srbijanskih dinara (4.700 eura).

''Presudom Osnovnog suda u Beogradu djelomično je udovoljeno tužbenom zahtjevu i naloženu MUP-u Republike Srbije da jednom od tužitelja isplati 500.000,00 dinara na ime naknade zbog umanjenja osnovne životne aktivnosti'', kazali su agenciji Anadolija iz Saveza logoraša BiH.

Kako ističu u Savezu, presuda je veoma važna jer je po prvi put jedan sud potvrdio postojanje logora za Bošnjake iz BiH u Srbiji. Time se, smatraju, dodatno potvrđuje učešće Srbije u agresiji na BiH.

Inače, do sada je 20 osoba tužilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije zbog boravka u logorima u Srbiji, ali su tokom dugotrajnog postupka srbijanski sudovi uglavnom odbijali presuditi u korist logoraša.

Logoraš Mujo Vatreš potvrdio je da je u njegovu korist donesena prvostepena presuda, ali očekuje da će se Srbija žaliti.

''Ovo jeste neka pravda. Ja sam u logorima u Srbiji proveo više od šest mjeseci. Kad sam došao u Srbiju imao sam 103. kilograma. Tokom boravka u logoru spao sam na 57 kilograma. Samo smo jednom dnevno jeli, a i tukli su nas. Prošli smo užas. Nisu nam dali da se brijemo i umivamo, pa smo bili dobili srab. Ne daj Bože da se ikome desilo što sam ja prošao. I danas trpim posljedice. Imam strah, a najgore su mi noćne more. Zbog premlaćivanja imam bolove u koljenima'', kazao je Vatreš.

klix.ba

Pročitajte i.....

Written on 16/04/2013, 18:21 by admin
obrezivanje-prepolavlja-rizik-od-spolno-prenosivih-bolestiObrezivanje je vjerski, ali danas sve češće i pomodni zahvat koji ima dobar utjecaj na higijenu muškog spolovila, kao i zaštitu od spolnih bolesti, pokazala je studija Sveučilišta...
Written on 08/02/2013, 13:39 by admin
zasto-u-kanadi-fali-gravitacijeMa kako ovo sumanuto zvučalo, u velikom dijelu Kanade gravitacija je slabija nego drugdje na Zemlji Kanada je zemlja snova za mnoge ljude u svijetu koji pokušavaju doći tamo kako bi lakše živjeli, a...
Written on 23/02/2013, 15:36 by admin
njemacki-predsjednik-svi-u-eu-trebaju-govoriti-engleskiNjemački predsjednik Joachim Gauck predložio je jučer u Berlinu da engleski jezik i službeno postane zajednički jezik Europske unije, javlja londonski Guardian i njemačka agencija DPA. U tjednu u kojem...
left

Zabava

Linkovi