webPortal STIJENA

Bolnice u Zenici i Bihaću pred zatvaranjem

Bolnice u Zenici i Bihaću, nakon skoro 90 godina postojanja, nalaze se pred zatvaranjem zbog teške ekonomske situacije u kojoj su se našle.

Iako se u njima liječi hiljade pacijenata, opstanak ovih medicinskih ustanova visi o koncu.

Da Kantonalnoj bolnici Zenica prijeti zatvaranje potvrđuju izvještaji u kojima se navodi da je njen dug 15,6 miliona KM, od čega je 2,5 miliona obaveza osnivača, Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Trenutno se obavljaju samo hitne operacije te operacije djece, dok se svi ostali pacijenti stavljaju na liste čekanja, što traje i po nekoliko sedmica.

Vršilac dužnosti direktora Kantonalne bolnice Zenica Fadil Šabanović ističe da bi zatvaranjem bolnice bilo ugroženo pola miliona ljudi.

"Dnevno za održavanje sistema grijanja bolnica mora imati 15 do 20 tona uglja. Bili smo prisiljeni nabavljati ugalj lošijeg kvaliteta iz drugih rudnika, ali i redukovati grijanje. Sljedeće što ćemo biti prisiljeni jeste otpuštanje pacijenata, jer bi boravkom u bolnici njihovo zdravlje bilo ugroženo, a tada će dio odgovornosti morati preuzeti i Rudnik", rekao je Šabanović.

I hirurške službe u Kantonalnoj bolnici "Dr Irfan Ljubijankić" u Bihaću obustavile su sav takozvani hladni program, rade se samo hitni operativni zahvati, dok su svi ostali programi na čekanju.

Direktor bolnice Hajrudin Havić upozorava da će bolnica stati s radom zbog naplate starih potraživanja, koja prelaze sedam miliona KM.

Jedini način da ova bolnica riješi svoj problem jeste kreditno zaduženje, ali niko neće da bude garant za ionako prezaduženu ustanovu.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona Aida Dervišević odbija potpisati mjenice za kredit.

"Ne možemo biti garant za kredit nikome, pa ni bolnici jer tako kaže zakon. Ispunjavamo naše ugovorne obaveze prema bolnici tako što im svakog mjeseca uplaćujemo skoro dva miliona KM", kaže Dervišević.

SRNA

Pročitajte i.....

Written on 03/01/2013, 20:03 by emir
spektakl-u-svemiru-pogledajte-kakav-je-vatromet-napravilo-sunce-videoNa Staru godinu, Sunce je oslobodilo solarnu baklju u erupciji koja je trajala puna četiri sata, a NASA-ina sonda SDO (Solar Dynamics Laboratory) snimila je čitav događaj. ‘Bio je to vrlo lijep prikaz...
Written on 08/01/2013, 08:19 by admin
endi-nuhanovic-je-novi-igrac-kalamateEndi Nuhanović, 21-godišnji veznjak rodom iz Ćoralića kod Cazina je otišao u grčku Kalamatu. Ovaj grčki klub trenutno nastupa u trećoj grčkoj ligi i imaju velike ambicije za ulazak u viši rang...
Written on 18/01/2013, 08:22 by admin
zenim-kineskinju-za-10000-eura"Ako ćete da me pitate da li je nemoralno što ću da se ženim za novac, odgovor je - nije! Naprotiv, uradiću dobro djelo. Mojoj budućoj ženi Mei treba državljanstvo, meni treba auto, a majci ću da pomognem...
left

Zabava

Linkovi