webPortal STIJENA

Bolnice u Zenici i Bihaću pred zatvaranjem

Bolnice u Zenici i Bihaću, nakon skoro 90 godina postojanja, nalaze se pred zatvaranjem zbog teške ekonomske situacije u kojoj su se našle.

Iako se u njima liječi hiljade pacijenata, opstanak ovih medicinskih ustanova visi o koncu.

Da Kantonalnoj bolnici Zenica prijeti zatvaranje potvrđuju izvještaji u kojima se navodi da je njen dug 15,6 miliona KM, od čega je 2,5 miliona obaveza osnivača, Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Trenutno se obavljaju samo hitne operacije te operacije djece, dok se svi ostali pacijenti stavljaju na liste čekanja, što traje i po nekoliko sedmica.

Vršilac dužnosti direktora Kantonalne bolnice Zenica Fadil Šabanović ističe da bi zatvaranjem bolnice bilo ugroženo pola miliona ljudi.

"Dnevno za održavanje sistema grijanja bolnica mora imati 15 do 20 tona uglja. Bili smo prisiljeni nabavljati ugalj lošijeg kvaliteta iz drugih rudnika, ali i redukovati grijanje. Sljedeće što ćemo biti prisiljeni jeste otpuštanje pacijenata, jer bi boravkom u bolnici njihovo zdravlje bilo ugroženo, a tada će dio odgovornosti morati preuzeti i Rudnik", rekao je Šabanović.

I hirurške službe u Kantonalnoj bolnici "Dr Irfan Ljubijankić" u Bihaću obustavile su sav takozvani hladni program, rade se samo hitni operativni zahvati, dok su svi ostali programi na čekanju.

Direktor bolnice Hajrudin Havić upozorava da će bolnica stati s radom zbog naplate starih potraživanja, koja prelaze sedam miliona KM.

Jedini način da ova bolnica riješi svoj problem jeste kreditno zaduženje, ali niko neće da bude garant za ionako prezaduženu ustanovu.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona Aida Dervišević odbija potpisati mjenice za kredit.

"Ne možemo biti garant za kredit nikome, pa ni bolnici jer tako kaže zakon. Ispunjavamo naše ugovorne obaveze prema bolnici tako što im svakog mjeseca uplaćujemo skoro dva miliona KM", kaže Dervišević.

SRNA

Pročitajte i.....

Written on 09/02/2013, 13:33 by admin
koja-je-godina-doista-krizna-za-brakPojam krize koja nastupa u braku nakon sedam godina itekako je svima poznat,a nakon popularnog filma iz 1955. 'Sedam godina vjernosti' s Marilyn Monroe taj fenomen je postao široko prihvaćen, a temelji se...
Written on 25/07/2013, 13:01 by emir
nesvakidasnja-scena-u-sarajevu-policajac-mu-pomogao-da-napravi-prekrsaj-i-odsetao-videoČitaoci portala "Dnevnog avaza" poslali su nam video nastao u srijedu u Sarajevu. Vozači i putnici bili su zaprepašteni postupkom uniformisane službene osobe, koja je jednom vozaču omogućila da...
Written on 08/06/2014, 13:05 by emir
napravite-bolje-fotografije-svojim-mobitelom-poslusajte-ovih-11-i-vise-savjetaDanas su jako rašireni pametni telefoni opremljeni su vrlo kvalitetnim digitalnim kamerama, a da bi se sa njima napravile i dobre fotografije evo nekoliko jednostavnih a korisnih savjeta. 1. Okrenite...
left

Zabava

Linkovi