webPortal STIJENA

Bosanska Krupa: Dolaze bolji dani i za Stari grad u Jezerskom

Dvanaest hiljada maraka koje kantonalni Zavod za kulturno iz Bihaća preko Federalnog ministarstva za kulturu i sport obezbjedio za početak uređenja starogradske jezgre u Jezerskom biće utrošeno za obnovu kapije na ulazu u ovu spomeničku baštinu.

Jedan od četiri nacionalna spomenika locirana na bosanskokrupskoj općini je i srednjovjekovni grad Jezerski koji, iako spada u najjednostavnije i najmanje stare gradove u Pounju, ima prebogatu historijsku prošlost.

Visina sredstava je uvjetovala da se krene od kapije koja je nekad postojala na ovom mjestu.

Inače,Stari grad Jezerski je još 1951. godine stavljen pod zaštitu države,a 1962. godine je upisan u registra nepokretnih spomenika kulture,da bi 2002. bio valoriziran kao spomenik II kategirije.Inicijativom mještana Jezerskog i općine Bosanska Krupa ,uz aktivnosti nadležnog Zavoda unsko-sanskog kantona ,Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ga je ,na bazi uvida u cjelokupnu dokumentaciju, 2003. godine proglasila nacionalnim spomenikom.

Do sada na ovoj lokaciji nisu vršeni konzervatorski i istraživački radovi,pa je tako i ova skromna suma veoma važna za početak uređenja ovog nacionalnog spomenika.

„Na ova sredstva ,prateći sve javne pozive pokušaćemo iznaći i nova,značajnija sredstva kako bi uredili ovaj prostor“-rekao je juče Amir Kadić,direktor Zavoda iz Bihaća.

Općinski načelnik Armin Halitović je pozdravio ovu aktivnost Zavoda,zahvalio se na iznađenim sredstvima za oba stara grada u bosanskokrupskoj općini i naložio svojoj službi da se uključi u dobijanje potrebnih saglasnosti kako bi se u što kraćem roku raspisao javni poziv i započeli radovi na kapiji tvrđave u Jezerskom.

Istakao je da će općina ,u skladu sa svojim mogućnostima ,u narednom periodu, i sama se potruditi da se iznađu veća sredstva za revitalizaciju i Starog grada u Jezerskom.

Izvor: Radiobk.ba

Pročitajte i.....

Written on 16/01/2013, 07:04 by admin
zena-33-iz-firme-ukrala-375000-km-da-bi-momka-vodila-na-skupa-putovanjaGlobalna menadžerica jedne tvrtke ukrala je 159.000 funti (oko 375.000 KM) kako bi svom momku kupila kamper i vodila ga na luksuzna putovanja, a sve da je ne bi ostavio. Caroline Woolen (33) prevarila...
Written on 29/01/2013, 14:05 by admin
ljubav-iz-afrike-tragicno-zavrsila-u-beogradu-busilicom-muzu-probusila-glavuSabin Marić (30), državljanka Obale Slonovače, osumnjičena je da je ubila bušilicom supruga Branka Marića (40), člana mirovne misije pri UN, u iznajmljenom stanu na Banovom brdu u Beogradu, a potom...
Written on 10/02/2013, 19:50 by admin
policija-uhapsila-blizance-ali-ne-zna-kojeg-da-osudiFrancuska policija, koja istražuje niz seksualnih napada u južnom gradu Marseju, uhapsila je dva brata - identične blizance, ali ima problem koga da osudi. Braća, 24-godišnji nezaposleni vozači Elvin i...
left

Zabava

Linkovi