webPortal STIJENA

Bosanska Krupa: Dolaze bolji dani i za Stari grad u Jezerskom

Dvanaest hiljada maraka koje kantonalni Zavod za kulturno iz Bihaća preko Federalnog ministarstva za kulturu i sport obezbjedio za početak uređenja starogradske jezgre u Jezerskom biće utrošeno za obnovu kapije na ulazu u ovu spomeničku baštinu.

Jedan od četiri nacionalna spomenika locirana na bosanskokrupskoj općini je i srednjovjekovni grad Jezerski koji, iako spada u najjednostavnije i najmanje stare gradove u Pounju, ima prebogatu historijsku prošlost.

Visina sredstava je uvjetovala da se krene od kapije koja je nekad postojala na ovom mjestu.

Inače,Stari grad Jezerski je još 1951. godine stavljen pod zaštitu države,a 1962. godine je upisan u registra nepokretnih spomenika kulture,da bi 2002. bio valoriziran kao spomenik II kategirije.Inicijativom mještana Jezerskog i općine Bosanska Krupa ,uz aktivnosti nadležnog Zavoda unsko-sanskog kantona ,Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ga je ,na bazi uvida u cjelokupnu dokumentaciju, 2003. godine proglasila nacionalnim spomenikom.

Do sada na ovoj lokaciji nisu vršeni konzervatorski i istraživački radovi,pa je tako i ova skromna suma veoma važna za početak uređenja ovog nacionalnog spomenika.

„Na ova sredstva ,prateći sve javne pozive pokušaćemo iznaći i nova,značajnija sredstva kako bi uredili ovaj prostor“-rekao je juče Amir Kadić,direktor Zavoda iz Bihaća.

Općinski načelnik Armin Halitović je pozdravio ovu aktivnost Zavoda,zahvalio se na iznađenim sredstvima za oba stara grada u bosanskokrupskoj općini i naložio svojoj službi da se uključi u dobijanje potrebnih saglasnosti kako bi se u što kraćem roku raspisao javni poziv i započeli radovi na kapiji tvrđave u Jezerskom.

Istakao je da će općina ,u skladu sa svojim mogućnostima ,u narednom periodu, i sama se potruditi da se iznađu veća sredstva za revitalizaciju i Starog grada u Jezerskom.

Izvor: Radiobk.ba

Pročitajte i.....

Written on 29/01/2013, 14:19 by admin
prestanite-piti-alkohol-i-evo-koje-vas-koristi-ocekujuMjesec dana nakon što prestanete piti alkohol počet će se smanjivati trbuh koji ste teškom mukom zaradili Dovoljno je da se na kratko vrijeme odreknete alkohola i vaše će vam tijelo biti vrlo zahvalno...
Written on 04/06/2013, 08:25 by emir
na-granici-bih-s-hrvatskom-poostrene-kontrole-doznajte-sta-vas-ceka-ako-krenete-na-putMnogi građani Bosne i Hercegovine koji su putovali u Hrvatsku u posljednja dva mjeseca neugodno su iznenađeni pooštrenim kontrolama Hrvatske granične policije, koja doslovno “do gola” pregleda putnike...
Written on 06/08/2013, 10:35 by emir
teniski-klub-stijena-organizuje-bajramski-turnir-za-amatere-u-parovimaTeniski klub Stijena organizuje: BAJRAMSKI TURNIR ZA AMATERE U PAROVIMA Datum: 10.08.2013. godine (Subota)Početak: 10hPrijave na telefon: 062/889-077, preko facebook stranice, i na dan održavanja...
left

Zabava

Linkovi