webPortal STIJENA

Inspirisani podvigom Senada Hadžića Mladi Francuzi pješice došli u Bosnu i Hercegovinu

Kako bi iskusili putavanje pješice i na trenutak napustali, kako ga nazivaju, dosadni francuski način života, dvojica mladih Francuza su odlučila da malo proputuju Evropom.


Nakon što ih je prijatelj dovezao do švicarske granice, započeli su svoje putovanje pješice kroz ovu zemlju, da bi vrlo brzo uvidjeli kako je to zahtjevan poduhvat za njih, pa su putovali malo stopirajući, malo pješice i došli u najzapadniji dio Bosne i Herecegovine.


Odmah na početku su bili oduševljeni ljudima, kulturom i ljepoticom Unom, tako da su u Bihaću ostali nekoliko dana.


-  Malo nam je dosadno postalo u Francuskoj, pa smo odlučili da otputujemo van naše zemlje. Putovanje je samo po sebi izazov posebno kada idete pješice. Čitali smo o vašem Senadu koji je putovao pješice na hadždž i to nam se svidjelo, pa smo i mi odlučili da pokušamo isto – priča 23-godišnji Filip i dodaje, kako je Bosna prelijepa zemlja, a Bosanci pravi ljudi.

Njegov 22-godišnji prijatelj Libanonskih korijena Alija, kaže kako je ovo veliki čin u njegovom životu, te se nada da će mu ovo putovanje donijeti puno pozitivnih iskustava i poznanstava.


-  Ja sam Francuz po rođenju, ali su moji roditelji davno doselili u Francusku. Lijepo je u Francuskoj ali kada ste dugo u jednoj zemlji, poželite da malo izađete van i vidite kako je. Mjesecima smo skupljali novac kako bi finansirali ovo putovanje – kaže Alija, nekrijući smijeh koji odaje mladalačku lucidnost na njegovom licu.


U Bihaću ostaju do četvrtka i onda kreću put Sarajeva, da vide ljepote glavnog grada i odatle se zapute u Srbiju, a potom Tursku, koju kako kažu, jedva čekaju da vide.

Avaz

Pročitajte i.....

Written on 05/08/2013, 05:30 by emir
nesreca-u-rudniku-zenica-jedan-rudar-poginuo-najmanje-cetvorica-povrijedenaJedan rudar je poginuo, a najmanje četvorica su zadobili teške povrede u rudarskoj nesreći koja se večeras iza 21 sat dogodila u Staroj jami Rudnika mrkog uglja Zenica. Jedan rudar je poginuo, a...
Written on 09/03/2013, 17:25 by admin
zemlja-na-putu-da-postane-najtoplija-u-posljednjih-11300-godinaPlaneta Zemlja je na putu da postane najtoplija u posljednjih 11.300 godina, pokazali su rezultati istraživanja, piše France24. Na temelju uzoraka fosila i drugih podataka skupljenih na 73 mjesta...
Written on 09/03/2013, 16:21 by admin
nova-teorija-tvrdi-da-smrt-ne-postojiMnogi od nas se plaše smrti. Vjerujemo u nju zato što nam je rečeno da ćemo umrijeti. Ljudi se povezuju sa tijelima, a kao što znamo, tijela umiru. Međutim, nova naučna teorija smatra da smrt nije...
left

Zabava

Linkovi