webPortal STIJENA

Inspirisani podvigom Senada Hadžića Mladi Francuzi pješice došli u Bosnu i Hercegovinu

Kako bi iskusili putavanje pješice i na trenutak napustali, kako ga nazivaju, dosadni francuski način života, dvojica mladih Francuza su odlučila da malo proputuju Evropom.


Nakon što ih je prijatelj dovezao do švicarske granice, započeli su svoje putovanje pješice kroz ovu zemlju, da bi vrlo brzo uvidjeli kako je to zahtjevan poduhvat za njih, pa su putovali malo stopirajući, malo pješice i došli u najzapadniji dio Bosne i Herecegovine.


Odmah na početku su bili oduševljeni ljudima, kulturom i ljepoticom Unom, tako da su u Bihaću ostali nekoliko dana.


-  Malo nam je dosadno postalo u Francuskoj, pa smo odlučili da otputujemo van naše zemlje. Putovanje je samo po sebi izazov posebno kada idete pješice. Čitali smo o vašem Senadu koji je putovao pješice na hadždž i to nam se svidjelo, pa smo i mi odlučili da pokušamo isto – priča 23-godišnji Filip i dodaje, kako je Bosna prelijepa zemlja, a Bosanci pravi ljudi.

Njegov 22-godišnji prijatelj Libanonskih korijena Alija, kaže kako je ovo veliki čin u njegovom životu, te se nada da će mu ovo putovanje donijeti puno pozitivnih iskustava i poznanstava.


-  Ja sam Francuz po rođenju, ali su moji roditelji davno doselili u Francusku. Lijepo je u Francuskoj ali kada ste dugo u jednoj zemlji, poželite da malo izađete van i vidite kako je. Mjesecima smo skupljali novac kako bi finansirali ovo putovanje – kaže Alija, nekrijući smijeh koji odaje mladalačku lucidnost na njegovom licu.


U Bihaću ostaju do četvrtka i onda kreću put Sarajeva, da vide ljepote glavnog grada i odatle se zapute u Srbiju, a potom Tursku, koju kako kažu, jedva čekaju da vide.

Avaz

Pročitajte i.....

Written on 17/09/2013, 11:41 by emir
sokantna-istina-najstrasnije-lazi-kojima-vas-hrani-prehrambena-industrijaKada je riječ o hrani koju jedemo, činjenica je da ponekad doista ne znamo što nam je to na tanjuru. Prehrambena industrija drži potpunu kontrolu nad tim što se doista nalazi u hrani koju jedete, a...
Written on 22/05/2013, 19:33 by emir
zabranjeno-pusenje-nakon-tri-godine-nastupa-u-mostaru-i-bihacuPrva dva nastupa u sklopu velike bh. turneje pod pokroviteljstvom Sarajevskog piva i Choco Lipsa, koja će do kraja godine posjetiti sve veće BiH gradove, grupa Zabranjeno pušenje održat će u Mostaru i...
Written on 30/11/2013, 22:10 by emir
stize-najhladnija-zima-u-zadnjih-100-godina-72-dana-temperatura-ce-biti-ispod-nuleDominik Jung, njemački meteorolog koji je iznio ovu tvrdnju, kaže kako će zima biti izuzetno jaka. Decembar i januar će na Balkanu biti jako hladni, dok će februar biti malo toplija. Jung kaže kako je...
left

Zabava

Linkovi