webPortal STIJENA

Sjevernokorejanci pronašli leglo jednoroga

Sjevernokorejski historičari su izjavili da su pronašli leglo jednoroga. U izvještaju Instituta za historiju Akademije socijalnih nauka stoji da su arheolozi otkrili leglo ove mitološke životinje odmah pored hrama u Pyongyangu, glavnom gradu ove države.

Prema njihovim riječima, ovo leglo označava da je Pyongyang bio središte drevne ujedinjene Koreje.

"Otkriće legla jednoroga, povezanog sa legendom o kralju Tongmyongu, dokazuje da je Pyongyang bio prijestolnica drevne Koreje kao i kraljevstva Koguryo", stoji u izvještaju.

Ovaj izvještaj, koji su objavile sve državne agencije, navodi da je leglo pripadalo kralju Tongmyongu, osnivaču drevnog korejskog kraljevstva Koguryo.

"Ispred legla stoji pravougla stijena sa natpisom 'Leglo jednoroga'. Vjeruje se da urezane riječi potječu iz perioda kraljevstva Koryo. Hram je služio kao palata kralju Tongmyongu", piše u izvještaju.

Jo Hui Sung, direktor instituta, je za državnu novinsku agenciju KCNA rekao da ovo otkriće dokazuje opće poznate činjenice o historiji Sjeverne Koreje.

"Historijske knjige Koreje nekoliko puta spominju jednoroge i njihovo leglo. Kralj Tongmyong je jahao jednoroge", kazao je Sung.

(Klix.ba)

Pročitajte i.....

Written on 21/01/2013, 12:34 by admin
oko-cega-se-parovi-najvise-svadajuParovi se nakon problema s novcem najviše svađaju oko obavljanja kućanskih poslova Raspored oko toga ko će čistiti kuću, kuvati ili oprati rublje izaziva svađu dvije trećine parova koji priznaju da do...
Written on 26/04/2013, 21:03 by emir
podizanjem-zastave-bih-zvanicno-otvoren-trg-alije-izetbegovica-u-cazinuSvečanim podizanjem zastave Bosne i Hercegovine na centralnom trgu u Cazinu svečano je otvoren Trg prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Ceremonijom...
Written on 19/02/2013, 09:11 by emir
lovac-na-meteorite-iz-arizone-prosao-70-zemalja-u-potrazi-za-qblagom-s-nebaqAmerikanac Michael Farmer, 40-godišnjak iz Arizone, jedan je od 20-ak lovaca na meteorite koji se u potpunosti posvetio ovom zanimanju U potrazi za dijelovima ovih nebeskih tijela od 1990. godine...
left

Zabava

Linkovi