webPortal STIJENA

Sjevernokorejanci pronašli leglo jednoroga

Sjevernokorejski historičari su izjavili da su pronašli leglo jednoroga. U izvještaju Instituta za historiju Akademije socijalnih nauka stoji da su arheolozi otkrili leglo ove mitološke životinje odmah pored hrama u Pyongyangu, glavnom gradu ove države.

Prema njihovim riječima, ovo leglo označava da je Pyongyang bio središte drevne ujedinjene Koreje.

"Otkriće legla jednoroga, povezanog sa legendom o kralju Tongmyongu, dokazuje da je Pyongyang bio prijestolnica drevne Koreje kao i kraljevstva Koguryo", stoji u izvještaju.

Ovaj izvještaj, koji su objavile sve državne agencije, navodi da je leglo pripadalo kralju Tongmyongu, osnivaču drevnog korejskog kraljevstva Koguryo.

"Ispred legla stoji pravougla stijena sa natpisom 'Leglo jednoroga'. Vjeruje se da urezane riječi potječu iz perioda kraljevstva Koryo. Hram je služio kao palata kralju Tongmyongu", piše u izvještaju.

Jo Hui Sung, direktor instituta, je za državnu novinsku agenciju KCNA rekao da ovo otkriće dokazuje opće poznate činjenice o historiji Sjeverne Koreje.

"Historijske knjige Koreje nekoliko puta spominju jednoroge i njihovo leglo. Kralj Tongmyong je jahao jednoroge", kazao je Sung.

(Klix.ba)

Pročitajte i.....

Written on 15/11/2013, 22:37 by emir
mracna-tajna-o-stravicnom-zlocinu-mjestani-su-znali-za-tomasicu-smetao-im-je-nesnosan-smrad-ali-sutjeli-su„Čovjek koji nam je otkrio lokalitet grobnice, kazao nam je kako se preostalo lokalno stanovništvo srpske nacionalnosti u ratu, ali i poratnim godinama bunilo tajno tražeći izmještanje grobnice, zbog...
Written on 24/01/2013, 08:21 by admin
spanija-slovenija-i-danska-u-polufinaluNa Svjetskom rukometnom prvenstvu u Španiji večeras se u Zaragozi i Barceloni igraju četvrtfinalni susreti. Rukometne reprezentacije Španije, Slovenije i Danske plasirale su se u polufinale. Domaćini...
Written on 07/02/2013, 15:49 by admin
udovcu-otkazalo-srce-tokom-seksualnog-odnosa-sa-prostitutkomIznenadna smrt Huseina Halkića, 58-godišnjeg udovca iz Bihaća, te činjenica da je u njegovoj porodičnoj kući u utorak, kada mu je pozlilo, bila jedna ženska osoba koja se udaljila s lica mjesta, nagnale...
left

Zabava

Linkovi