webPortal STIJENA

Sjevernokorejanci pronašli leglo jednoroga

Sjevernokorejski historičari su izjavili da su pronašli leglo jednoroga. U izvještaju Instituta za historiju Akademije socijalnih nauka stoji da su arheolozi otkrili leglo ove mitološke životinje odmah pored hrama u Pyongyangu, glavnom gradu ove države.

Prema njihovim riječima, ovo leglo označava da je Pyongyang bio središte drevne ujedinjene Koreje.

"Otkriće legla jednoroga, povezanog sa legendom o kralju Tongmyongu, dokazuje da je Pyongyang bio prijestolnica drevne Koreje kao i kraljevstva Koguryo", stoji u izvještaju.

Ovaj izvještaj, koji su objavile sve državne agencije, navodi da je leglo pripadalo kralju Tongmyongu, osnivaču drevnog korejskog kraljevstva Koguryo.

"Ispred legla stoji pravougla stijena sa natpisom 'Leglo jednoroga'. Vjeruje se da urezane riječi potječu iz perioda kraljevstva Koryo. Hram je služio kao palata kralju Tongmyongu", piše u izvještaju.

Jo Hui Sung, direktor instituta, je za državnu novinsku agenciju KCNA rekao da ovo otkriće dokazuje opće poznate činjenice o historiji Sjeverne Koreje.

"Historijske knjige Koreje nekoliko puta spominju jednoroge i njihovo leglo. Kralj Tongmyong je jahao jednoroge", kazao je Sung.

(Klix.ba)

Pročitajte i.....

Written on 27/01/2013, 19:28 by admin
zelite-ravan-stomak-4-napitka-koji-ce-usukati-svaki-trbuhUmjesto soka nakrcanih šećerom, za hidrataciju tijela i gašenje žeđi isprobajte 4 zdrava i ukusna napitka. Uz sve dobrobiti koje nam pružaju, ubrzavaju probavu te nam tako bez imalo odricanja pomažu u...
Written on 14/01/2013, 12:58 by emir
milioni-u-kesu-vile-auta-ovo-je-imovina-dodika-lagumdzije-tihica-covica-radoncicaProsječna plaća u Bosni i Hercegovini iznosi nešto više od 800 maraka. Penzije su u prosjeku 350 maraka. I pola bh. građana bilo bi zadovoljno da ima i primanja u ovim iznosima, ali nema. Politički...
Written on 30/11/2013, 09:52 by emir
tamnoputi-kenny-boy-iz-gane-pjeva-pjesmu-dine-merlinaNedavno smo imali priliku poslušati kako jedan Amerikanac pjeva pjesme Šabana Šaulića, a ovoga vam predstavljamo dečka iz Gane, koji pjeva jedan od najvećih bh. hitova ikada. Radi se o mladom manekenu...
left

Zabava

Linkovi